Biografi

Concerts Konserter Music Musik BiographyCds Cds Photos Foto Press Opera Jorun orm i öga Others About Andra Om

Bio 2022

Marie Samuelsson, tonsättare från Sverige, komponerar en lång rad kammarmusik-, orkester- och musikdramaverk med nyskapande ljudinslag och elektronik. Hennes musik, även orkesterverken, har ofta en utgångspunkt i ett nära samarbete med framstående musiker specialiserade på nutida konstmusik. Samuelssons musik framförs på festivaler, konserter och i radio/TV av musiker i Sverige och internationellt.

Aktuellt 2022 -2021 är ett uruppförande av The Sound Ensemble i Seattle, USA, The Sound Over the Sea, ett samarbete med dirigent Bobby Collins, där Samuelsson tog initiativ till att ny svensk musik presenteras tillsammans med amerikansk.
Saxofonisten Anders Paulsson uruppför Piece to Anders from Marie och Brandnäva nr 2 Duo uruppförs och spelas av Jacob Kellermann och Anders Lagerqvist under Svensk Musikvår. Läten för ny tid framfördes av Norrlandsoperans Symfoniorkester med dirigent Patrik Ringborg, ett stycke specialbeställt till orkesterns 30-års-jubileum.
Den uppmärksammade operan Scener ur ett polyamoröst äktenskap hade premiär i Göteborg, specialbeställd av Man must sing och med ett spektakulärt libretto av Klas Abrahamsson och i regi av Gunilla Johansson Gyllenspetz.

De senaste fyra åren har Marie Samuelssons musik spelats av The New European Ensemble från Holland, MDR Sinfonieorchester med dirigent Kristjan Järvi i Leipzig och New Juilliard Ensemble framförde Notions med dirigent Joel Sachs.
Samuelsson har också haft ett nära samarbete med dirigent Sarah Ioannides. Eroseffect and Solidarity, Love Trilogy- no. 3 spelades i Seattle, USA av Tacoma Symphony Orchestra och Ioannides dirigerade även tre av verken på det rosade albumet Kärlekstrilogin/The Love Trilogy, utgivet på Daphne records med Nordiska Kammarorkestern och Malmö Symfoniorkester.
I Sverige uruppfördes 2019 Brandnäva dubbelkonsert för Gävle Symfoniorkester, av dirigent Christian Karlsen, Jacob Kellerman, gitarr och Catharina Cheng, violin.
I horisonter uruppfördes under festivalen Svensk Musikvår av Trio Lindgård, Rodrick, Öquist och orkesterverket Afrodite – Fragment av Sapfo, Kärlekstrilogi – nr. 1 spelades av Göteborgs symfoniorkester med dirigenten Mei-Ann Chen och Katija Dragojevic mezzosopran. 2018 uruppfördes Fem årstider på Båstad Kammarmusikfestival med turné av Musica Vitae bl a på Östersjöfestivalen med Malin Broman som konsertmästare.

Marie Samuelsson har arbetat halvtid som lektor i komposition på KMH i sex år, där hon handledde studenter på kandidat- och masternivå och gav seminarier i flera länder. Hon har arbetat på många förtroendeposter i musiklivet, varit redaktör för Nutida Musik och fungerat som programledare i Nya Timmen i P2.
Nu komponerar hon på heltid.

2005 invaldes hon i Kungl. Musikaliska Akademien, arbetade i dess styrelse och senare som vice preses. Samuelsson var bl a ordförande i arbetsgruppen som framställde det uppmärksammade Kammarmusikmanifestet kring det fria musiklivets behov.

Priser i urval:  Året 2016 tilldelades hon Ingvar Lidholm-priset med Lidholms egen motivering: ”Hon är en starkt personlig röst i den nya svenska musiken. Hennes verk uppvisar en oavbrutet fängslande klangfantasi och stor tematisk bredd. Och en djup inlevelse i människans villkor”. Samuelsson utmärktes som Kungl. Akademiens pristagare av Tonsättarpris till Bo Wallners minne 2011 och har fått pris av Stim.

Gehrmans förlag ger ut Marie Samuelssons orkester- och kammarmusik, det mest omfattande samarbete någonsin som förlaget har med en kvinnlig tonsättare.

https://www.gehrmans.se/search?q=Marie%20Samuelsson

Albums on Spotify

https://open.spotify.com/artist/0DK1HVQ7TFlDbtGYxuKk2J